kikkerbeet_special
Kikkerbeet in de vijver

Vijverspecial Kikkerbeet - Hydrocharis morsus-ranae

Kikkerbeet, een aanwinst voor elke vijver!

Kikkerbeet lijkt op een mini uitvoering van de waterlelie maar is geen familie.
Dit leuke drijfplantje voor de vijver begint laat in het seizoen te groeien, meestal pas in mei.
De bloei met wit gele bloempjes is van juni t/m augustus.
Meer en meer vijverliefhebbers ontdekken de meerwaarde van kikkerbeet.
Dit kleine drijfplantje is voor bijna elke vijver geschikt, zelfs en met name voor mini vijvers.
Alleen een waterpartij vol hongerige koi is minder geschikt om kikkerbeet te laten groeien.

Naam Kikkerbeet
Kikkerbeet is de meest gangbare naam voor de Hydrocharis morsus-ranae. Het Latijnse morsus betekent beet, terwijl rana het woord is voor kikker. De verwijzing naar de beet van een kikker heeft alles te maken met de inkeping in het blad, dat oogt alsof een kikker het heeft aangevreten. Dat is overigens niet zo want kikkers hebben geen tanden en eten niet het blad van kikkerbeet.Maar kikkers zijn zeker wel dol op kikkerbeet, vooral vanwege de vele insecten die de zoet geurende bloempjes aantrekken.In het Vlaams wordt kikkerbeet vaak Geld op ’t water genoemd, refererend naar het muntvormig blad.
Daarnaast komen de namen Friese Kikkerbloem en Duitenblad voor.
Voordelen Kikkerbeet
Kikkerbeet is in Nederland een inheemse plant die veelvuldig voorkomt.
Het plantje vermeerdert zich al drijvend in het water snel via uitlopers. Een paar takjes is al voldoende om een mooie bos kikkerbeet te krijgen.
Groot voordeel van kikkerbeet is dat het grote wortelstelsel veel voedingstoffen uit het water opneemt en de bladen zorgen voor meer schaduw op het water.
Kikkerbeet helpt daarmee om ongewenste draad- en zweefalgen in de vijver te voorkomen.
Daarbij biedt het grote onder water drijvende wortelstelsel een goede schuilplaats voor kleine visjes, kikkervisjes, salamanders enz.
Kikkerbeet begint klein maar groeit zeer snel
Plaatsing Kikkerbeet
Kikkerbeet hoeft niet gepoot te worden in aarde of in een mandje want dit drijfplantje kan gewoon los in de vijver worden gelegd.
Kikkerbeet groeit het best in ondiep, stilstaand of licht stromend voedselrijk water, dat het liefst niet te zuur is en voldoende hard.
U begint met een paar kleine plantjes die echter al snel uitgroeien tot grotere pollen.
Als het teveel wordt, kunt u gewoon stukken van de pollen afknippen en verwijderen.
Gooit u de te verwijderen plantendelen echter niet in de vrije natuur maar in de groenbak of op de composthoop, of maak er een andere vijverliefhebber blij mee.
Kikkerbeet in een waterschaal of mini vijver
Kikkerbeet is ook geschikt voor in een mooie waterschaal of mini vijver
Overwintering Kikkerbeet
Hoewel inheems, de bladeren en de circa twee tot drie centimeter grote bloempjes van kikkerbeet overleven de Nederlandse winter niet.
Vrees echter niet wanneer in de herfst de wortels en bladeren afsterven.
De moederplant laat rond diezelfde periode namelijk ongeveer één centimeter grote overwinteringsknoppen los die naar de bodem zinken.
Deze knoppen (turionen) komen in het voorjaar weer boven, waarna de kikkerbeet zich snel weer laat zien aan het wateroppervlak.
Het is ook mogelijk om de turionen van de vijverbodem te halen en deze vorstvrij te laten overwinteren in een potje met vochtig zand.
In het voorjaar dienen de knoppen vervolgens in vijveraarde geplant worden tot ze uitlopen en terug in de vijver geplaatst kunnen worden.
Wanneer u de turionen in de vijver laat, sterven enkele af maar zijn er vrijwel altijd knoppen die in het voorjaar opnieuw nieuwe plantjes vormen.

Kikkerbeet turion