vissen in de vijver
Vijvervissen

Vijvervissen

Vijvervissen, levende juwelen in de vijver
Bezint voor ge begint
Helaas komt het maar al te vaak voor dat er zonder al teveel nadenken enthousiast een vijver wordt aangelegd en dat er meteen daarna een paar visjes in worden gezet. De verleiding is groot en begrijpelijk, want een paar vijvervissen verlevendigen de vijver enorm en maken hem vaak veel leuker om naar te kijken, niet in de laatste plaats voor kinderen.
Toch is het belangrijk om ook over de vissen in de vijver eerst uw gedachten te laten gaan en goede keuzes te maken voor wat betreft de soorten, het aantal en de omstandigheden waarin ze straks moeten leven. Dit in het belang van de vissen, maar ook voor uzelf om toekomstige teleurstellingen te voorkomen.
Het is namelijk niet zo dat alle vissen geschikt zijn voor elk type vijver en andersom. Soms moeten er extra maatregelen worden genomen om voor de vissen een gezonde leefomgeving te creëren. Simpelweg een bak schoon water is voor de meeste vissoorten niet genoeg, om het zo maar eens uit te drukken, helemaal niet als ze met een relatief groot aantal op een kluitje zitten, zoals in onze tuinvijvers vaak het geval is. Vijvervissen zijn levende wezens, huisdieren zo u wilt en verdienen een omgeving waar ze zich prettig in voelen.
Alle redenen dus om eerst eens goed na te denken over de vissen die u in uw vijver gaat uitzetten en als u de juiste keuzes hebt gemaakt zult u ongetwijfeld heel veel plezier aan uw vijvervissen beleven. Met het maken van die juiste keuzes gaan wij u op deze en de volgende pagina's helpen.
Wilt u eigenlijk wel vissen in de vijver?
Rare vraag, zult u denken maar zo raar is hij eigenlijk niet. Het houden van vissen in een vijver heeft namelijk ook enkele forse nadelen.
Vissen zijn grote vervuilers, ze eten en poepen, groeien en jongen dat het een lust is, sommige soorten ademen ammoniak uit hun kieuwen, eten niets liever dan die mooie waterplanten die u had gepland in uw vijver of wroeten gewoon graag met hun neus de bodem om. Al die door de vijvervissen veroorzaakte rommel moet wel op een verantwoorde manier worden verwerkt en afgevoerd anders raakt de boel uit evenwicht en ontstaan er problemen zoals algen. In ernstige gevallen is het niet ondenkbaar dat ziektes bij vissen ontstaan omdat ze simpelweg verkommeren in hun eigen vuil.
Om dit te voorkomen, is het dus vrijwel altijd nodig om de een of andere vorm van extra, vaak dure, biologische filtering aan te brengen om de waterkwaliteit op peil te houden. Alleen een pompje of een fonteintje dat het water in beweging houdt is geen biologisch filter en niet voldoende!
Ook moeten de vijver, pompen en filters periodiek worden onderhouden en schoongemaakt, iets dat bij een vijver met alleen maar planten veel minder vaak of zelfs helemaal niet nodig is.  En hebt u al aan de extra kosten voor elektragebruik door die apparatuur gedacht?
Misschien vindt u het wel erg leuk om amfibieën zoals kikkers en salamanders in uw vijver te hebben? Bedenk dan dat deze zich minder snel in een vijver met vissen zullen huisvesten omdat de vijvervissen maar al te graag hun eitjes en jongen zullen opeten.
Bedenk ook dat een vijver vol met planten niet geschikt is voor planten etende vijvervissen en dat omgekeerd, een vijver zonder planten zoals een koivijver een speciale aanpak vergt voor wat betreft waterbehandeling en filtering, die vaak ook nog eens tamelijk kostbaar is.
Denk er ook bij na dat ook vissen, hoe goed u er ook voor zorgt, net als andere huisdieren een keer ziek kunnen worden en dood kunnen gaan.
Tot slot, vijvervissen zijn in het algemeen een gewilde prooi voor reigers en katten en alleen dat al kan u radeloos maken en op kosten jagen.
U ziet, er valt toch ook wel iets te zeggen voor een vijver zonder vissen en met alleen maar mooie planten, nietwaar?
Ja maar, ik vind een vijver zonder vissen geen echte vijver!
Dat vinden veel mensen met u en eigenlijk hebt u ook wel gelijk. Vissen maken een vijver zoveel meer levend en leuk om naar te kijken!
En, wat we aan het begin al opmerkten, door het maken van goede keuzes kan het een prachtige aanwinst voor uw tuin zijn en misschien zelfs wel het begin van een nieuwe interessante hobby. Laten we dus eerst maar eens een paar essentiële zaken op een rijtje zetten.
De juiste vijvervissen in de juiste vijver
- In een vijver met vijverplanten kunt u geen vissen zetten die het liefst planten eten. Dat klinkt logisch en dat is het ook. Maar het komt maar al te vaak voor dat men uit onwetendheid bijvoorbeeld koi en andere karperachtigen in een plantenvijver zet en dat de planten binnen no time compleet zijn weggegraasd. Een speciaal voor koi en andere planteneters ontworpen vijver vergt een goede alternatieve biologische filtering en dat is een specialistische hobby die veel kennis en soms ook veel geld vergt. Uiteraard is een enkele of een paar koi in een grote vijver met planten geen onoverkomelijk bezwaar.
- Houdt er bij de aanleg van de vijver al rekening mee dat er vissen in zullen worden gehuisvest. Niet alleen qua beplanting, techniek en installaties, maar houdt bijvoorbeeld ook rekening met een voldoende diepte van de vijver in verband met de overwinteringsmoelijkheden van de vissen. Het zou toch vervelend zijn als uw vissen in de eerste winter allemaal dood zouden vriezen. Uiteraard kiest u alleen 'winterharde' soorten vijvervissen en geen tropische soorten.
Voor een juiste aanleg van vijvers bekijkt u ook ons dossier over het aanleggen van een nieuwe vijver
Neem de tijd!
Bega niet de fout om meteen na het aanleggen en vullen van de vijver, vissen in de vijver te plaatsen. Dit is de meest gemaakte beginnersfout!
De vijver is nog niet in evenwicht en het water is nog niet geschikt voor de vissen om in te leven, het kraanwater moet als het ware eerst levend vijverwater worden, het filter moet biologisch gezien op gang komen, planten moeten gaan groeien, etc. en dat kost helaas enige tijd.
Lees hiervoor ook onze pagina over het succesvol opstarten van een nieuwe vijver
Hoeveel vissen kunnen er in de vijver?
De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater. Dit is de gemiddelde maximale hoeveelheid vissen die een gemiddeld biologisch filter aankan. Hierbij moet u wel enige marge aanhouden omdat de vissen nog zullen groeien en omdat ze ook nog jongen krijgen. Houdt u daar rekening mee bij de aankoop van een filter en de vissen. Overigens is een goed gemiddelde voor een filter en de doorloopsnelheid ervan, dat de gehele vijverinhoud ongeveer eens per 4 uur door het filter stroomt.
Lees ook ons dossier over de verschillende soorten vijverfilters en filtermethodes
Waar koop ik vissen en hoe weet ik of ze gezond zijn?
Er zijn een aantal aandachtspunten bij het kopen van vissen:
- Koop vijvervissen steeds op hetzelfde vertrouwde adres, vraag eventueel een andere vijverbezitter.
- Laat u niet verleiden door een aanbod voor hele goedkope vissen. Deze hebben meestal een (verborgen) gebrek of ziekte.
- Bij voorkeur koopt u vijvervissen bij een gespecialiseerde handelaar die zijn vissen buiten houdt.
- Tuincentra zijn in het algemeen niet de beste adressen voor het aanschaffen van vijvervissen!
- Let bij de aankoop van vissen scherp op mogelijke ziektes en parasieten, kijk of ze goed en levendig zwemmen, geen vreemd gedrag vertonen zoals schuren langs de wanden, stenen, of ze niet stil liggen op de bodem, heldere ogen hebben, geen ingevallen buik, rafelige vinnen of staart of witte plekken op hun lijf.
- Ga bij enige twijfel het gesprek aan met de verkoper en vraag om keiharde garanties. Ga eventueel naar een andere specialist indien dit weggewuifd of geweigerd wordt.
- Zet geen vissen in uw vijver die in het wild gevangen zijn, dit is dé manier om ziektes en parasieten in uw vijver te krijgen!
- Ideale beginnersvissen zijn goudwindes en shubunkins. Levendig, mooi en niet veeleisend.
- Sommige vissen zoals goudwindes, moeten wel in een schooltje worden uitgezet, een stuk of 5-6 is voldoende.
- Vervoer uw nieuwe vijverbewoners na de aankoop zo snel mogelijk naar huis.
- U zet de vissen met het transportwater in een schone bak of emmer, voeg hier vijverwater aan toe tot een verhouding van 2/3 transportwater en 1/3 vijverwater. Herhaal dit na 15 minuten en giet de vissen dan met het water voorzichtig in uw vijver, op deze manier voorkomt u grote schommelingen in temperatuur en waterkwaliteit waar vissen erg gevoelig voor zijn.
- De stress van de veranderde leefomstandigheden kan voor ziekte bij uw nieuwe vissen zorgen, houdt u ze daarom de eerste weken goed in de gaten.

Maar welke vijvervissen zijn nu eigenlijk geschikt voor mijn vijver?
Het antwoord op deze vraag vindt u op de volgende pagina's.