Zwemvijver aanleggen
De zwemvijver

De zwemvijver

Een zwemvijver maken
Hoewel zwemvijvers in het algemeen wat groter zijn, verschilt een zwemvijver niet zoveel met andere vijvers. U kunt een zwemvijver dus ook zelf maken.
U hebt de keuze uit een strakke vormgeving of juist een meer natuurlijke vormgeving.
Ook het ontwerp, de aanleg en het materiaalgebruik verschilt niet erg van een gewone tuinvijver.
Voor het ontwerp van een zwemvijver, afhankelijk van het gekozen aanlegmateriaal kunt u dus naar de betreffende pagina's in onze vijverbibliotheek gaan.
U kunt een natuurlijk ogende zwemvijver maken met behulp van vijverfolie of kiezen voor een betonnen bouwkundige uitvoering als u liever een strakke zwemvijver hebt.
Voorgevormde kunststof HDPE vijverbakken zijn inmiddels ook verkrijgbaar, deze zijn vrij prijzig en beperkt qua vormgeving, maar wel heel duurzaam.
Inmiddels zijn ook de eerste DHZ-bouwpakketten op de markt verschenen, maar ook deze vergen een behoorlijk bouwkundig inzicht.
Helofytrenfilter bij zwemvijver
Om te kunnen zwemmen in een heldere zwemvijver met heerlijk gezond en chloorvrij zwemwater, wordt een apart moerasfilter bij of tegen de zwemvijver aangelegd.
Dit gedeelte met filterende moerasplanten, ook wel helofytenfilter of plantenfilter genoemd, neemt de gebruikelijke functie van planten in de vijver over.
Een moerasgedeelte kan direct naast de vijver worden gesitueerd, hierdoor ontstaat er een visueel aantrekkelijk geheel van een natuurvijver met oeverbegroeiing.
Ook is het mogelijk om het helofytenfilter in een ander gedeelte van de tuin aan te leggen en deze te verbinden met de zwemvijver door middel van leidingen of een beekloop.
Dit ontwerp wordt meestal toegepast in tuinen waar een strakke design zwemvijver gewenst is vanuit de tuinarchitectuur.
Een ecologische zwemvijver is geen klinisch zwembad met chloor dus het is mogelijk om er vissen in te laten zwemmen, al zal niet iedereen hiervoor kiezen.
Wel kunt u er zeker van zijn dat het de woonplaats wordt van kikkers, salamanders en andere kleine waterdiertjes.
Ook deze zijn namelijk erg gecharmeerd van uw prachtige heldere en gezonde zwemvijver.
Insecten in de zwemvijver
Goudwindes in de zwemvijver
Een schooltje goudwindes in een zwemvijver kan heel goed. Deze levendige vissen vangen ook de muggen en hun larven weg. Hierdoor voorkomt u overlast van muggen die graag hun eitjes in het water leggen.
Een zwemvijver heeft in het algemeen een diepte van 140-160 cm. Dit is voldoende om te kunnen zwemmen zonder met de bodem in aanraking te komen.
Omdat een zwemvijver weinig tot geen beplanting kent, is het niet nodig om zorgvuldig met de verschillende plantdieptes rekening te houden, tenzij u een moerasgedeelte gaat aanleggen.
Wel is het verstandig om een zone van 60-80 cm diep aan te leggen voor zuurstofplanten omdat deze sterk bijdragen aan een goede waterkwaliteit.
Bovendien biedt dit gedeelte met zuurstofplanten voldoende schuilplaats voor eventuele vissen en andere aanwezige dieren.
Het grootste verschil met een gewone vijver is dat een zwemvijver meer in de zon dient te worden aangelegd.
Hierdoor wordt het water sneller opgewarmd en kan men de zwemvijver eerder en langer gebruiken.
Ook is er meer vrij water nodig om in te kunnen zwemmen en dus zijn waterplanten op die plek ongewenst.
Bovenstaande heeft tot gevolg dat de vijver snel verontreinigd raakt, het vijverwater uit evenwicht raakt en dat er als gevolg daarvan problemen ontstaan zoals ongezond water en algenvorming.
Soms worden de problemen in de zwemvijver zo erg dat deze bijna niet meer onder controle te krijgen zijn en er niet meer in gezwommen kan worden.
Dit komt doordat een zwemvijver met een plantenfilter, behalve bovenstaande, een aantal tegenstrijdigheden kent waar zelfs zwemvijverbouwers en gespecialiseerde hoveniers geen raad mee weten.
Als u hier zelf te maken hebt of in de toekomst mee te maken krijgt, dan is onze speciale pagina over problemen in de zwemvijver een echte aanrader voor u.
Moerasfilter met algenvorming
Tot slot, als uw zwemvijver in de zomer door veel mensen tegelijk intensief gebruikt gaat worden, verdient het een overweging om ter ondersteuning een additionele biologische filterinstallatie te voorzien.
Houdt u er rekening mee dat er nooit een pomp in de vijver zelf geplaatst kan worden!
Dit is levensgevaarlijk en bovendien wettelijk verboden.