Kikker in de vijver
Kikkers in de vijver

Kikkers en salamanders in de vijver

Haal de inheemse amfibieën naar uw eigen vijver en tuin en wat te doen tegen massale kikkersterfte in de winter
Veel vijverbezitters vinden het leuk om kikkers of salamanders in hun vijver te ontdekken. Ook u kunt kikkers en salamanders in uw vijver krijgen én houden als uw vijver en uw tuin aan enkele eisen voldoen. Met een klein beetje moeite mag u onbeperkt van deze mooie diertjes genieten en bewijst u de natuur een grote dienst door deze bedreigde diersoorten in stand te houden.
Beschermde diersoort
Inheemse amfibieën, waartoe kikkers en salamanders behoren staan op de lijst van beschermde dieren. Dit betekent dat u ze niet mag vangen, vervoeren of verhandelen. Toch zijn er nog steeds mensen die deze dieren in de vrije natuur vangen en in hun vijver plaatsen. Dat is niet alleen onnodig schadelijk, maar ook overtreedt u daarmee de wet met het risico op een forse boete. Gekweekte exotische soorten salamanders die een dierenwinkel verkoopt, mag u evenmin in de tuin of de vijver uitzetten, omdat deze de inheemse soorten bedreigen en verstoren. Deze zijn uitsluitend bedoeld voor een aquarium of terrarium. Wel mogen dikkopjes (kikkerlarven) en eitjes (kikkerdril) uit een andere vijver of uit het wild gevangen en meegenomen worden, dit omdat het gezien wordt als een vorm van natuurbeheer en vermeerdering van de soort. Als de dieren uit deze eitjes of larven voor het eerst aan land gaan in uw eigen tuin, zullen ze waarschijnlijk blijven omdat ze het zien als hun natuurlijke omgeving.
Verschillende stadia ontwikkeling van kikkers
Kikkerdril
Kikkerdril, lekker laten liggen dus
Dikkopjes
Dikkopjes zwemmen vrolijk rond
Dikkopje al met pootjes
Dikkopje met pootjes, al bijna een kikker
Spontane aanloop
Een vijver in de tuin is een uitnodigende omgeving voor amfibieën. Vaak weten kikkers, salamanders maar ook padden dan ook zelf spontaan uw vijver te vinden, soms zelfs binnen enkele weken. Met name kikkers weten iedere vijver te vinden, al ligt hij midden in een volgebouwde woonwijk. Salamanders hebben in zo’n geval wat meer moeite met het vinden van uw vijver, maar onmogelijk is het niet. Vanzelfsprekend is een vijver aan de rand van de bebouwing sneller gevonden door de salamanders. Als het ze bevalt in uw vijver, blijven ze en zult u vanzelf na verloop van tijd hun eitjes ontdekken. Als de omstandigheden in uw vijver en tuin daarentegen niet gunstig zijn, vertrekken de amfibieën weer. Het opnieuw uitzetten van gevangen eieren heeft in dat geval ook weinig zin.
Een geschikte vijver voor kikkers en salamanders
Kikkers en salamanders vestigen zich het liefst in een omgeving die lijkt op hun natuurlijke leefomgeving. Dat betekent dat het water niet te klein en niet te ondiep is en er voldoende mogelijkheden om te schuilen en voor de voortplanting zijn. Een belangrijke voorwaarde is daarom de aanwezigheid van voldoende waterplanten, drijfplanten en oeverbeplanting. Ook is er niet teveel waterbeweging door bijvoorbeeld een krachtige fontein. Amfibieën verkeren bij voorkeur in stilstaand of traag stromend water. Stroming door een gewone filterpomp, klein watervalletje of beekloop is echter geen bezwaar. Verder bevat de vijver niet al teveel (grote) vissen omdat deze de amfibieën en hun gebroed als prooi beschouwen. De vijver ligt bij voorkeur op een rustige plek en deels in de zon zodat deze koudbloedige dieren zich kunnen opwarmen. Een glooiende oever met enkele ondiepe plekken is, vanwege het snel opwarmende water op die plekken, favoriet bij deze diertjes. De exacte afmeting van de vijver is minder belangrijk want ook in een kleine vijver komen kikkers en soms ook padden wel eens op bezoek. Voor de broed is echter wel een grotere vijver gewenst, een oppervlakte van enkele meters en een waterdiepte van minimaal 80 cm is aanbevolen. Tot slot, de waterkwaliteit dient natuurlijk in orde te zijn, vooral salamanders zijn hier gevoelig voor. Voor ons dossier Waterkwaliteit, klik hier