|
Algen in de vijver bestrijden en voorkomen
|
Algen in de vijver voorkomen
Draadalg en een groene vijver.
Wat u kunt doen om algen in de vijver te voorkomen en te bestrijden
Wat zijn algen?
Draadalgen en zweefalgen zijn in feite gewoon planten en komen van nature voor in elk water, dus ook in de vijver. Net als andere planten groeien ze door voedingsstoffen met behulp van zonlicht om te zetten in bladgroen. Algen staan aan het begin van de voedselketen, heel veel kleine waterdiertjes leven van algen en daardoor zijn algen van nut in de vijver. Ook zijn ze, net zoals de andere planten, een bron van zuurstof in de vijver. En een vijver die geen algen bevat, is eigenlijk een dode vijver. Toch hebben we liever geen of niet teveel algen in de vijver want het is geen mooi gezicht of het is slecht voor de vijver. We beschouwen het dan ook meestal als lastig onkruid in de vijver en willen er zo snel mogelijk vanaf. Dat kan, maar dan moeten we er eerst iets meer van weten en dat is waar deze webpagina over gaat.
Welke algensoorten zijn er?
De algen waar we in de vijver mee te maken hebben kunnen we grofweg in 2 hoofdsoorten onderverdelen.
Draadalgen
Draadalgen zijn lange groene slierten die vanaf de bodem of andere aanhechtingspunten naar de wateroppervlakte groeien. Als ze de oppervlakte hebben bereikt, klonteren ze samen en vormen ze meerdere drijvende ‘flossen’. In het geval van draadalgen is het vijverwater meestal wel helder.
Klik hier voor foto's van draadalg in de vijver.
Zweefalgen
Zweefalgen zijn eencellige plantaardige organismen voorzien van 2 trilhaartjes waarmee ze zich voortbewegen. Ze maken geen bladgroen aan want eigenlijk zijn zweefalgen een tussenvorm tussen bacterie en plant en ze vermeerderen zich door deling. Bij een lage watertemperatuur zijn ze transparant en inactief. Als echter de watertemperatuur stijgt, nemen ze voedingsstoffen op waardoor ze groen kleuren. Doordat ze zich snel vermeerderen en daarbij kolonies vormen, kleurt het vijverwater groen en troebel. De vijver lijkt dan op een pan vol groene soep.
Klik hier voor foto's van groen water veroorzaakt door zweefalgen