Ziekten en parasieten bij vissen
De meest voorkomende ziekten en parasieten bij vissen

Ziekten en parasieten vijvervissen


Visziekten zijn er in veel verschillende soorten.

Ziekte bij vissen is natuurlijk erg vervelend voor de liefhebber onder ons, maar de vissen zelf hebben hier nog het meeste onder te lijden. Voorheen zou een zieke vis al snel worden beschouwd als niet meer te redden, maar tegenwoordig zijn er mogelijkheden om uw vissen weer gezond te krijgen. Bij de constatering van een zieke vis is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Dit voorkomt een erger stadium van de aanwezige ziekte en u bespaart hiermee ook heel wat leed bij de vissen zelf. Het ontstaan van parasieten, schimmels en bacterie-infecties kent een aantal oorzaken.
Slechte waterkwaliteit is de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van ziektes. Daarnaast is ook overpopulatie een veel voorkomende oorzaak. Nieuwe vissen die u toevoegt aan de vijver, brengen ook weleens nieuwe parasieten en wormen met zich mee.
Het is voor veel mensen dan ook lastig om een zieke vis te herkennen, laat staan het achterhalen van de exacte ziekte waar de vis aan lijdt.

Veel ziektes ontstaan zoals al eerder benoemd, door een slechte waterkwaliteit of stress bij de vissen. Een goed biologisch evenwicht is dan ook erg belangrijk. Zo behouden de vissen een optimale weerstand en krijgen de ziektes minder kans zich te ontwikkelen in de vijver. Ook hiervoor geldt; voorkomen is beter dan genezen.
Het is dan ook erg belangrijk om de waterkwaliteit regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen. Daarnaast is het belangrijk om nieuwe vijverbewoners te controleren op ziektes. Mocht het toch voorkomen dat u een zieke vis of zieke vissen aantreft in de vijver, dan kunt u hier medicijnen voor vissen bestellen.

We benadrukken dat wij als Schonevijver.nl geen experts zijn in de diagnose of behandeling van zieke vissen. Mocht u specifieke vragen hebben verwijzen wij u naar Dierenkliniek Landhorst ( FishPharma ). Info@dierenklinieklandhorst.nl